Steun de actie “#blauweapotheek” en help mee darmkanker stoppen.

Net zoals vorig jaar organiseert de vzw Stop Darmkanker in samenwerking met het V.A.N. (Vlaams Apothekers Netwerk) de actie “#blauweapotheek”.

Deze sensibiliseringscampagne via de apothekers heeft als doel meer aandacht te geven aan het blauwe lintje, het symbool voor de strijd tegen darmkanker.

Blauwe lintjes worden via de apotheken verkocht aan 1 euro per stuk. De opbrengst gaat naar de vzw Stop Darmkanker. Hierdoor kunnen we nog meer actie en campagne voeren. Met slechts één doel voor ogen: meer levens redden, meer leed vermijden en meer kosten besparen.

En hier willen we met ons apotheekteam en ‘blauwe apotheek” graag toe bijdragen! Je kan bij ons terecht voor meer informatie rond de zelftest voor het opsporen van bloed in de stoelgang en voor andere weetjes omtrent darmkanker. Ook op de website www.stopdarmkanker.be vind je een schat aan informatie.

Omdat voorkomen beter is dan genezen, sommen we hieronder op welke onderzoeken deze sluipende ziekte tijdig kunnen opsporen.

 

Preventieve onderzoeken

Preventief onderzoek is het onderzoeken van mensen die geen klachten hebben. Dit wordt ook wel screening genoemd. Preventief onderzoek heeft alleen maar zin:

  • Als het vroegtijdig vaststellen iets oplevert
  • Als er een redelijke kans is dat iemand de ziekte heeft of zal krijgen

Deze twee voorwaarden gelden absoluut bij dikkedarmkanker.

Preventief onderzoek bij dikkedarmkanker kan door middel van:

 

Ontlastingsonderzoek

Het ontlastingsonderzoek is een onderzoek naar zeer kleine hoeveelheden bloed in uw ontlasting. Dit wordt ook wel Fecaal Occult Bloed Test (FOBT) genoemd. Uw ontlasting wordt in het laboratorium onder een microscoop onderzocht. Soms is bloed in de ontlasting met het blote oog zichtbaar. Als het gaat om zeer kleine hoeveelheden is dit niet altijd met het blote oog te zien. Ook wanneer bloed erg vermengd is met de ontlasting, is het vaak niet zichtbaar. Bloed in de ontlasting kan wijzen op een poliep of een tumor in de darm. Het kan echter ook andere, onschuldige, oorzaken hebben. Ook kan u deze test thuis doen. Hiervoor kan u bij ons, uw apotheker, terecht voor een zelftest.

Als er bij ontlastingsonderzoek bloed wordt aangetroffen, zal de huisarts met u bespreken of verder onderzoek nodig is. Dit zal in de meeste gevallen een kijkonderzoek (endoscopie) zijn.
Ontlastingsonderzoek is goedkoop en niet belastend voor de patiënt. Een nadeel van ontlastingsonderzoek is dat het niet specifiek is voor poliepen en tumoren. Als er bloed wordt aangetroffen, kan dat ook afkomstig zijn van een aambei, een kloofje in de anus of een ontsteking in de darm. Zelfs bloedend tandvlees kan bloed in de ontlasting veroorzaken. Aan de andere kant zijn er ook poliepen en tumoren die niet (dagelijks) bloeden. De uitslag kan dus ook negatief zijn, terwijl er wel een poliep of een tumor in de darm zit.

 

Kijkonderzoek van de darm

Een kijkonderzoek van de darm wordt ook wel endoscopie genoemd. De arts gaat met een flexibele slang via uw anus uw dikke darm in. Deze flexibele slang, met daarop een kleine camera en een lampje, wordt een endoscoop genoemd. Met de endoscoop kan de arts de binnenkant va uw darm goed bekijken. Poliepen en tumoren kunnen op die manier opgespoord worden.

Tijdens een endoscopie is het ook mogelijk om kleine ingrepen te verrichten. De arts kan bijvoorbeeld een biopt (hapje weefsel) nemen van een verdachte plek of tumor. Dit weefsel wordt vervolgens in het laboratorium onderzocht. Poliepen kunnen tijdens een endoscopie meestal meteen verwijderd worden.

Tijdens een colonoscopie wordt de gehele dikke darm onderzocht. Bij een sigmoïdoscopie onderzoekt de arts alleen het laatste S-vormige deel van de dikke darm wordt onderzocht. Een proctoscopie is een endoscopie van alleen de endeldarm.

Een groot voordeel van een endoscopie is dat het een erg nauwkeurig onderzoek is. Poliepen en tumoren kunnen direct opgespoord worden. Poliepen worden meestal zelfs onmiddellijk verwijderd tijdens het onderzoek. Wanneer de arts een tumor vindt, zal hij een biopt (hapje weefsel) nemen van de tumor. In het laboratorium kan vastgesteld worden of het gaat om een goedaardige of kwaadaardige tumor. Een nadeel van een endoscopie is dat het belastender is voor de patiënt dan ontlastingsonderzoek. Ook is het onderzoek veel duurder en is het moeilijker op grote schaal te realiseren dan ontlastingsonderzoek.

 

In onze apotheek bieden we een FOBT-test aan, een zelftest om bloed op te sporen in de stoelgang. Kom gauw langs zodat we u de nodige informatie kunnen bezorgen en doe de test thuis.

Zo gaan we samen de strijd aan tegen dikkedarmkanker!