“Mijn apotheker kent mij, daar teken ik voor.”
Kies vandaag uw huisapotheker!
Het zorglandschap is in volle (r)evolutie en de apotheker heeft daarin een bijzondere plaats, dicht bij de bevolking en zijn patiënten. Als nabije zorgverlener luistert hij en geeft advies. Indien nodig verwijst hij je door naar een andere zorgverstrekker. Als specialist van het geneesmiddel bieden apothekers persoonlijke ondersteuning voor een goed gebruik van je geneesmiddelen. Als toegankelijke vertrouwenspersoon helpt en ondersteunt hij je voor een betere aanpak van je gezondheidsproblemen.
Een huisapotheker?
De functie van huisapotheker start vanaf 1 oktober. Je vaste apotheker, die je kent en die jou kent, kan die rol vervullen. Je kan hem of haar kiezen om je behandeling op te volgen en je te begeleiden bij het gebruik van je geneesmiddelen. Hij zal je een persoonlijk medicatieschema bezorgen en dat aanpassen wanneer dat nodig is. Je huisapotheker is ook de contactpersoon bij wie je andere zorgverstrekkers terecht kunnen als ze informatie nodig hebben over de geneesmiddelen die je neemt. Zoals je huisarts verantwoordelijk is voor je Globaal Medisch Dossier, is je huisapotheker verantwoordelijk voor je farmaceutisch dossier. Daarin worden alle afgeleverde geneesmiddelen (al dan niet op voorschrift) geregistreerd. Net als andere gezondheidsproducten, bijvoorbeeld voedingssupplementen, die jouw behandeling kunnen beïnvloeden.
Een medicatieschema?
Je medicatieschema is een volledig en betrouwbaar overzicht van alle geneesmiddelen die je neemt, zowel voorgeschreven medicatie (door je huisarts, specialist, tandarts, …) als zelfzorggeneesmiddelen. Het bevat alle nuttige informatie over hoe en wanneer je welke geneesmiddelen best inneemt. Dat kan je helpen om je medicatie op de juiste manier te nemen. Je kan je medicatieschema meenemen en, indien nodig, aan je andere zorgverstrekkers tonen. Vergeet het dus niet mee te nemen bij iedere medische afspraak. In de toekomst zal je huisapotheker je medicatieschema ook elektronisch kunnen delen met andere zorgverstrekkers die je behandelen (je huisarts, de specialist in het ziekenhuis, …). Zo weten zij welke medicatie je neemt. Dat komt je gezondheid alleen maar ten goede.
Hoe je huisapotheker kiezen?
Om zijn rol als huisapotheker te kunnen vervullen, zal je apotheker je om een dubbele toestemming vragen. De eerste is je toestemming voor ‘voortgezette farmaceutische zorg’ die door je huisapotheker verstrekt kan worden; de tweede is je toestemming voor het elektronisch uitwisselen van je gezondheidsgegevens met de zorgverstrekkers die je behandelen. Door die elektronische uitwisseling heeft je huisapotheker toegang tot de gegevens in je gedeeld farmaceutisch dossier en kan hij je een volledig medicatieschema bezorgen. Die dubbele toestemming moet schriftelijk worden bevestigd. Daarom zal je huisapotheker je vragen om een overeenkomst ‘Huisapotheker’ te ondertekenen.
Hoeveel kost de dienstverlening van je huisapotheker?
De prestaties van de huisapotheker worden vergoed door middel van een jaarlijks forfait per patiënt. Voor chronische patiënten in de ambulante sector (dus niet in woonzorgcentra) is dat forfait volledig ten laste van het RIZIV en hoef je dus zelf niets te betalen.
Wens je meer te weten over wat die dienstverlening voor jou kan betekenen? Praat erover met ons, we willen graag je huisapotheker zijn.